logosr

updated 4:11 PM, Oct 19, 2023 Europe/Bratislava

Sereďmaratón 2007

  • Published in Cestná cyklistika
ImageCesta do Hlohovca tento rok prebehla bez potiaží. Na čele peletónu išiel motorkár s energickým rozhodcom Bachratým a táto dvojica prinútila všetkých dodržiavať dohodnuté tempo 30km/h. Pred Hlohovcom sa cyklisti snažili dostať na čelo balíka, ale dva kruhové objazdy to aj tak všetko pomenili. Najmä ten za mostom. Rozhodca na motorke išiel vpravo aj s čelom ale Lipovský si to namieril skratkou vľavo a ľavá polovica balíka za ním. Pri kasárňach motorkár postupne pridával až rozhodca zapískal na píšťalku a motorkár odišiel vpred. Tempo zrazu poľavilo a zaplnili sme výpadovku na Piešťany. Za odbočkou na Topoľčany sa už išlo do plných. Začiatok na kopec Jašter sa išiel dosť rýchlo, úspešne som zaháňal chmúrne myšlienky „čo budem robiť hore“. Držal som sa v strede prvého asi 40 členného balíka. V polovici kopca som vedel že sa udržím, tak som začal poľavovať a ustupovať dozadu. Takmer som na to doplatil, pretože na záver sa riadne pridalo. Vyšlo mi to akurát. V zjazde som sa vrátil do stredu balíka, kde sa kopce po odbočku na H. Otrokovce vyletovali taker bez roboty

Z mojej kategórie tam boli iba Lipovský a Petko (CK Prešov). Najviac som sa bál rovného úseku po H. Otrokovce. Tam sa minulý rok išiel terezín proti vetru a už pod kopce som prišiel ustatý. Teraz nás bolo oveľa viac a išlo sa vlažne po celej ceste. Zozadu nás dobehla asi 15 členná skupinka. Nebol v nej žiadny cyklista z mojej kategórie. V kopcoch za H. Otrokovcami som sa snažil nevšímať si odpadlíkov, ale stále sa brať dopredu. Balík sa roztrhal na skupinky. Vo štvrtom kopci mi chýbalo 10 metrov a už mi ušli. Po Šalgovce som sa vešal za rôzne skupinky, ale udržal som sa až v nejakej piatej. Naháňali sme čelnú skupinu až po tabuľu koniec Radošoviec. Keď sme ich dobehli Lipovský práve vyrazil do úniku a všetci za ním. Makali sme ďalších 300 metrov. Nasledovalo príjemných 500 metrov vezenia sa v balíku. Ihneď som sa išiel ukázať Lipovskému, aby videl že som TAM!!! Z nášho klubu tam bol muž B“ Vavrík, veterán nad 30 rokov Pašek, vet. nad 40 rokov Valášek, Uličný a Dubáň, vet. nad 50 rokov Lipovský a ja.

ImageKeď ale začalo stúpanie na Havran, balík dupol na to a všetci čo dobiehali zostali vzadu. Plevjak (Olympik Trnava) a náš Dubáň zostali stáť úplne, pretože im padla reťaz medzi kazetu a koleso. Rýchlo si to opravili a leteli cez nás hore. Havran som vyšiel v spolupráci s Olšavským (Olympik Trnava). V zjazde som si dobehol skupinku Pašek, Fekete, riaditeľa pretekov Holbíka, Gandžalu a ešte jedeného. Ponúkal som im pivo v cieli ak budú striedať a nedobehne nás zozadu skupinka, kde som tušil že bude môj súper Duboš a prídem o tretie miesto v kategórii nad 50 rokov. Najlepšie ťahali Fekete a Gandžala. Pred Hlohovcom mi Gandžala ponúkol spoluprácu na únik. Bál som sa ísť s ním vo dvojici, do cieľa bolo predsa ešte ďaleko. Vsadil som na skupinku. Gandžala sa vybral dopredu sám.

Na kopci Výhliadka za Hlohovcom sme sa dohodli, že hore sa počkáme. Fekete však zostúpil z bicykla, pretože tam bola občerstvovačka. To som si ale ja nemohol dovoliť, tak sme s Pašekom pokračovali. Pred Dvorníkmi sme dostihli Súlovského z Piešťan a tak sme v trojici prišli až do cieľa s časom 2:59:29 hod. (o šesť minút horší čas ako v minulom roku). Minútu po nás prišla ďalšia skupinka v ktorej špurt vyhral kto iný ako môj súper z nášho klubu – Laco Duboš. Ten sa za mnou hnal takou rýchlosťou, že dvadsať člennú skupinu z Piešťan po cieľ roztrhal na mraky. 

Na 40-tom kilometri za Dolným Trhovišťom úspešne unikol čelnej skupine ešte nedávno profesionálny cyklista Róbert Nagy (Šurany) a v samostatnom úniku absolvoval zvyšok pretekov. Tým si zabezpečil víťazstvo v oboch horských (Havran a Výhliadka) a v rýchlostnej prémii (pred Koplotovcami). Preteky absolvoval za 2:42:09 hod.

ImageDeväť minút za víťazom dorazila do cieľa 30 členná vedúca skupina v ktorej záverečný špurt vyhral Martin Sirági (CK Vlkanová) pred Mariánom Valáškom (Generali Trnava). Martin Sirági sa stal zároveň víťazom doprovodných pretekov, Majstrovstiev Slovenska železničiarov. Aj na týchto pretekoch bol najúspešnejší náš cyklistický klub Generali Trnava, ktorý mal na pretekoch jedenásť členov. Okrem spomínaného tretieho miesta v absolútnom poradí získali zlato a bronz v kategórii nad 40 rokov – Valášek a Uličný, a zlato a bronz v kategórii nad 50 rokov – Lipovský a Hlbocký.

PS: Ak ste si v prológu všimli cyklistu na zelenom Favorite s košíkami, tak ten to vydržal v čelnej skupine až po Výhliadku za Hlohovcom. Pred Dvorníkmi sme ho dobehli, ale už nevládal ísť ani v háku. 

Add comment

Banner new